Pages

Tuesday, March 17, 2009

Ada ape dengan Dengkil

Dari sejak zaman persekolahan [saya dgr word Dengkil sejak form 4] saya sudah berupaya menyebutnya seperti org Dengkil ['e' dengkil sound like 'e' ekor].. Bila saya berhasrat untuk lebih dekat dengan Dengkil saya selalu kena gelak2 ngan adik saya, si MEME tu [dia takde skandal ngan Norman Hakim]...

Tahukah kamu bahawa ada satu tempat yang cantik merangkumi pemandangan yang indah2 di Dengkil? [patutnya saya dilantik menjadi duta bukan???]

Kat mana?......




Tarikan yang ada :

  1. ada Hyppo [blue hyppo tu ada kat sini]

  2. buaya tembaga

  3. itik mandarin,

  4. kuda

  5. bunga teratai

Kemudahan :

  1. boleh jalan2 by car

  2. pagi2 ada aktiviti naik kuda

  3. ada byk wakaf berehat

  4. rumah penginapan [tapi sy tgk cam tak operate lagi]

  5. muzium untuk penerangan

  6. n admissionnya FREE [sbb its own by Wildlife Department : i had my internship there, no wonder i feel self of belongings here]

Banyak gambar diambil sewatu sesi ini, tapi cam tak puas sbb pakai kamera hp sahaja..Mungkin kena ada slot dari pagi yang masa bagi mkn Hyppo tu [wink2 kepada peneman cum jurufoto saya]...huhu..ni gambar paling saya suka

p/s: errr sape ye tu Mi???[ dedicated to Amy the Project Manager of Cohort]

Oh ye waktu masuk adalah 9.00am-5.3opm weekdays and 9.30am-6.00pm on weekends. Cuma sbb kat situ tak ramai sgt org, makanya takde peniaga..so siap2 bwk air botol sendiri..karang haus ada lak yg minum air paya tu...

That's y i love Dengkil vvvvvvverryyyyyy much...hohoho...

p/s : Nnti saya akan explore lagi kawasan Dengkil ni..[hehe ironically my internship partner at Perhilitan also live in Dengkil..wat a small world ...]

16 comments:

cure32 said... Reply to comment

hoho
mcm best je dengkil tuh.
klo nk gi tmpt tuh kene lalu pekan dengkil ke?
aku suke scenery kat dengkil tuh esp biler lalu situ nk pegi or balik dr klia.lawa la.lagi klo ade bunga api.huu mesti chantek je reflection atas paya tuh

nk join juga one day.moh le kiter

ciketon fazya said... Reply to comment

best2...[hoho]
aah lalu pekan dengkil jalan nak ke banting...5km je dari dengkil pekan tu..
kanak2 TIGS mau wat aktiviti mencintai alam sekitar kite blh g kot kat situ..malangnya masa sekarang diorg tak bukak lagi resthouse2 tu..
nak ambik gambar bunga api, mlm takleh masuk lak..pak guard dia membuat keja dgn betul..^_^

azzamoro said... Reply to comment

masuk sini kene byr ker free?

p/s: nih mesti kes dah tak tau nak gi mane lagi time dating..hehe

nurzahyra said... Reply to comment

ade lg tmpat menrik kt dengkil..
ni tnye anak jati dengkil..
hahaha..
salah stu nye belakang umah..
xcye dtg sndiri..
bwk kmera canggeh tau..
nnt gmbr xcntek plak~

korg ni kapel pncinta alam smulajadi btol..
jimat duet..
dating tmpat2 jimat kos..bajet gitu~
hahaha=p\
papepon no komenla..
msing2 pnye hal kn?

ciketon fazya said... Reply to comment

kami sedang mencari duit tambahan..so tu yang wat part time promote wetland..haha..

admission is FREE..cuma kena register ambik sticker untuk bawak keta masuk dlm je...

AlFateh said... Reply to comment

keindahan & penghargaan
di perantauan
di hadapan kita
di mana jua indah

rupanya keindahan
yg layak diberi pujian & penghargaan
tiada hanya di sini, di sana, di mana jua

di mana keindahan
penghargaan itulah suatu keindahan

ciketon fazya said... Reply to comment

true..
dalam parit pun ada nilai estetik yg kekadang kite tak perasan..

beauty is in the eyes beholder...

macam saya....warggghhhhhh

[atau pun ayat tipikalnya..
"dah tu!! saya tak cantik???"]

miss ira said... Reply to comment

alahai..
abgzul ke yg berpuisi tu?
hukhuk~
tersedak sketika...

mama 'ifwat said... Reply to comment

internship partner...chomeyl ok?

ciketon fazya said... Reply to comment

hehe..mama 'ifwat wanted to join lagi?

AlFateh said... Reply to comment

selamat datang ke dengkilville
tiada superman di sini
suparman ada barangkali
org asal, org asli, org dagang, org datang, org pendatang bercampur baur & gaul dgn baik
di pasar malam terutama sekali
suasana desa, damai & strategik
mungkinkah kekal dinikmati...

di dengkil, malah di mana pun
kitalah superman dengan cara yg tersendiri
(yakni jiwa besar insani, bukan menjiwai fesyen superman.. tak sanggup)

barangkali sedikit beza antara kami dgn villagers yg lain ialah kami bermurah hati menerima memanda2 superman (dan supermaniac) utk bermukim di sini

oh tanahair ku...

ciketon fazya said... Reply to comment

adakah saya memanda superwoman itu?

AlFateh said... Reply to comment

adinda pengarang jantung bukanlah memanda yg dimaksudkan di atas, akan ttp para memanda pengeran putrajaya adanya

ciketon fazya said... Reply to comment

ooo begitu arakian adanya..
terima kasih kekanda...
setiap waktu dinda berasa kepingin berhampiran kanda...dekat di hati dekat di jiwa...dinda rasa ada yang diorrhea membaca ayat2 cinta ini kanda...

Nadia said... Reply to comment

aihh..patutla korg ni brjodoh.. ayat2nye sehati sejiwa btol..

ciketon fazya said... Reply to comment

hehe (=^_^=)