Pages

Wednesday, March 25, 2009

entry emo

Sejak zaman sekolah saya cam tak tau nak kata satu2 benda tu susah atau senang…mungkin kena saya jenis org yang suka berfikir secara terbalik2..atau focus kepada kehendak saya…atau saya ada rasa ragu2 dan kerap bermonolog dalaman “ye ke susah???”

Selepas PMR, baru saya realize saya ada seorg yang bijak after all this while saya kerap dibanding2kan dgn kebijakan org lain shingga saya ‘percaya’ saya tidak cukup bijak untuk berada seiring dgn manusia2 lain di bumi Allah maha pengasih ini..ketika itu saya mmg berfikir saya harus masuk kelas sains kerana saya tidak cukup memori untuk mengingat laras2 sastera..[komsas juga selalu tak faham.. saya juga tak faham kenapa budak bijak dimesti dimasukkan ke kelas sains w/pun dia minat sastera..saya juga tak faham kena ada double standard art stream ngan sc stream..that’s y budak sains suka berlagak bagus]

Saya meneruskan proses pembelajaran sampai ke menara gading..[sebab ni kot gajah makin pupus].. Sepanjang tempoh pembelajaran saya melalui exam [standardla, tak belajar la saya ni klu takde exam..malaysian kan???]..selalunya bila exam ma ayah saya akan tanya… “camana peksa kak, boleh jawab?” dan jawapan saya selalunya “Ok” walaupun ada ketikanya hampeh… sampai mak saya pun sudah tau jawapan standard saya itu..so bila tanya progress exam boleh gelak2 saja..ada satu ketika mak saya bertanya serius kepada saya…

Ma: Kak betul ke exam ok? Tak susah ke?
Saya : Ok je ma..biasala exam..mana2 sama je..
Ma : Kenapa cam tak susah hati je…
Saya : Klu exam susah kena susah hati ke?
Ma : Tak la..tgk mak2 org lain selalu cerita anak2 diorang ambik course susah..awak cam takde ape pun..
Saya: Aah mmg takde ape pun…hehe tapi takdela scorer ma…
Ma: takpe ma doakan awak berjaya dunia akhirat…

Agaknya sbb saya ni jarang sekali mengadu tak pandai jawab exam..sampai mak saya yang kerisauan.. Mungkin juga mentality org kite, pembelajaran yang susah tu menjamin masa depan..dan yang tak susah ni kursus lekeh2 [ yela kan belajarnya rileks sgt].. Course yang byk sgt fieldwork n not studiest cam course saya tu mmg org assume senang sbb keja kami hanya berjalan2..ya frankly we had fun with our class …cuba korang bygkan kelas yang cuma bawa jaring dan menangkap rama2..that’s how our class goes]

Saya jumpe beberapa makhluk Allah yang free2 dapat makian saya sebab tak pasal2 time exam nak sentap..apehal plak ko..cam ko sorang exam..nak kata scorer sgt pun tak... saya menyampah ngan this type of person…klu setahun ada 3 kali exam [bukan takat exam test jadi] ntah berapa kali nak layan meroyan dia tu… awal2 kami layan la, pujuk la konon…lama2 mmg ayat paling cantik ‘ pegi **mp** la dapatnya…saya tak tau la mungkin mind setting yang digunakan pakai, bila exam ke assignment byk ke, have to be kinda tense [kena tunjuk muka tension la baru cam ada assignment]..klu org yang relaks2 je mmg cam takde keja…..

Ntah kenapa la entry ni cam emo je kan…err byk keja kot…alah keja tu mmg tak siap2 pun..[hakikatnya saya tgh mencari semula mood keja saya yang semakin malas..ada org kata kena mandi air beraroma serai untuk revive..erk rasa cam tomyam plak nt eh…hehehe]

8 comments:

azzamoro said... Reply to comment

then,

lepas dah kerja..orang yang dapat 4 flat masa exam belum tentu berjaya dalam dunia pekerjaan.

kadang, orang yang ade spm jerk boleh berjaya hidup senang.

btui tak?

mimi_hyllda said... Reply to comment

hehhe..aku pun ada experience time exam je kna lyan org ala meroyan..ikat rambut tinggi..ala2 sign nak bgtau..wei!aku tgh pulun ni..jgn kacau aku..jgn hempas2 pintu bilik..what a..*%^@!!
tp result pun xdala dean list pun..hahaha..

ciketon fazya said... Reply to comment

azza : betul 5x...[dalam hati : saya bangga dgn diri saya wpun bukan 4 flat...kehkehkeh....]

mimi_hyllda : cam same je pengalaman kite...hahaha

ciketon fazya said... Reply to comment
This comment has been removed by the author.
Arfah said... Reply to comment

kite teramat agree dengan azah.. pandai belajar tak bermakna pandai bekerja & vice versa..

hakikatnya, pointer tinggi2 tu bukan boleh bawak mati pun.. dean's list byk2 pun, bukan cantek kalau nak frame & gantung kat dinding umah/opis pun..

orang yg bijak ialah orang yang mengamalkan apa yg dia dah belajar (x kire ilmu sains ke, sastera ke, ilmu cucuk tanam ke), and share dengan org lain ilmu tu.. org bijak takkan sibuk pi canang kat orang lain yang dia bijak, or sibuk tanya org lain ttg result org lain. org bijak juge takkan pi meroyan kat org lain time stress nak exam, tu org selfish namanya - dengki dia x dpt belajar, pi kacau org lain nak belajar. hahahaha...

ned's said... Reply to comment

haha...setuju dgn korg...kekadang diaorg ni psiko jek..so jauhkn dri anda dr diaorg..time exam mntk kertas berpuluh2..wat kite rs cuak..aku time exam suke duk jauh dr org..sbb taknak ilang fokus nengok org psiko aku jwb dgn penuh gaya...muke ala2 confident.~hee

and aku pnh de experience duk serumate dgn dak yg segala mak nenek soalan dlm buku dia jwb gile2.and aku jd tukang meniru jwpnnye...~hee and dia suke bgn tdo pg2 and ble wat aku cm rs tak syok tdo bgn pkul 10 nengok dia tgh sibuk duk kt meja study pulun..mybe stail dia kan..aku tak slhkn la..masing2 pnye stail la..tp last result dia biasa2 jek and aku yg tak study ni yg ok skit dr dia wpun takde scorer kan..huhuhu...so ape yg penting?keerrrjaaaasaaamaaa..haha..tak ah..ape yg penting..focus la kt dri kite sndri..tak yah trganggu dgn org2 yg sje nk wat muke cm dia la yg cukup blaja..kite ni tak..~heee

errmm..ko ni nk peksa ape weh smpai cm meluat dgn 'org' tu?hee~aku tak kaco ko kan?

ciketon fazya said... Reply to comment

sbnrnya aku meluat je tgk orang yang menggelaban atau menggelab* [perkataan2 tunggalnya tidak boleh disebut..mengundang sensitiviti sesetengah pihak] baik masa student ke baik masa keja...haha

ned's said... Reply to comment

muahahaha..ko mmg tgh emo..=)sabor yek..diaorang poyo jek tu..ko wt bodo jek la..