Pages

Monday, February 28, 2011

Family nickname

Saya mempunyai bilangan adik beradik yang sikit je.. 3 orang.. saya yang sulung dan di bawah saya  dua orang adik lelaki..Mmg normal kat M'sia (saya tak tau kat negara lain camana ), klu sulung panggilannya Along, kedua Angah dan ketiga Uda ( tapi belah Selangor ni saya dengar ketiga tu panggilannya Alang ).. tapi kes adik beradik saya, yang ketiga kami panggil Adik..

Untuk diri saya sendiri memanglah Along tu panggilan dikalangan saudara mara belah saya.. adik kedua saya panggil saya Long manakala mak ayah dan adik bongsu saya panggil saya Kakak..

Walaubagaimanapun, panggilan gelaran ni berubah 100% bila saya masuk keluarga belah suami.. dia anak tunggal.. dulu saya assume, panggilan untuk saya dan suami dikalangan anak2 sepupu ialah Mak Long Fazya dan Pak Long Zul   .. huuu tapi rupanya bukan.. panggilan buat kami telah di simplify kan kepada Mak Unggal dan Pak Unggal..korang pernah dengan panggilan keluarga begini?

Awal2 dulu saya rasa a bit weird dengan nick camni..rasa taknak ngaku pun ye.. but as the time flew, saya rasa selesa plak ngan nick ni..nick Unggal ni buat kami tersendiri..(bukan semua org dapat kawen anak tunggal).. so tak payah susah2 explain yang ni MakLong/PakLong anak pakcik yang sana atau makcik yang sini..

Apa pula panggilan korang dalam keluarga? Boleh share kat komen.. er En Ahmad Zulkifli u takyah bagitau..i dah tau diorang panggil u ape..hehe :)

5 comments:

ain said... Reply to comment

huhu.... dlu xnk ank buah panggil i makngah, berjaya dapat title ANGAH jer.... tp rase cam kakak die lak
...rahsia awet muda...
ps: nama macam mak anjang, andak... sgt familiar bg i dengan matured punye personaliti

kucingorengemok said... Reply to comment

baby (munpel), u request la tukar jadi mak unggul sekali sekala, hehe

ciketon fazya said... Reply to comment

ain : sampai skang i masih gagal susun untuk ank ke empat kelima keenam ketujuh........

KOG : i like baby (mumpel), hehe unggal yang ada gaya mutu keUNGGULan (munpel lagi)

DrSinga said... Reply to comment

heheheee..
baby...
( jap... don munpel...)
.
.
kalau hang kat utagha.. jadik 'unggai'..
( kenapakah aku membayangkan kamu berdua unggas2 berterbangan..)

ciketon fazya said... Reply to comment

dah berkepak dah ni doc.. huuu