Pages

Saturday, February 26, 2011

Lempeng luar biasa

"Hari ni kami makan lempeng.. e'eleh makan lempeng pun nak blog..."

Hehe ya makan lempeng adalah biasa2 aje.. walaupun ia memang sedap, tapi orang akan tetap rasa ia menu biasa2 aje.. so macamana nak jadikan ia luar biasa? cer try buat macam ni...

letak corak spiral (ubat nyamuk pink).. haha ni homemade, so mesti kena hangus2 sket..haha alasan tak boleh blah!

boleh juga try corak2 kan bentuk2 love..hehe saya kan loving (oke munpel!)

Camana nak buat?
Senang aje, caranya macam buat lempeng macam selalu, tapi untuk yang berwarna ni, asingkan sket batter lempeng tu dan warnakan ikut suka.. boleh gunakan perwarna tiruan atau pun pewarna semula jadi seperti pandan atau kunyit..

Panaskan kuali dan letakkan aduan berwarna (buat corak sesuka hati anda)... Pastikan kuali panas, jadi sementara kita terkocoh2 nak ceduk adunan utama (warna putih), adunan berwarna dah mula masak..lepas tu letak adunan putih dan pusing2 kan kuali supaya lempeng kita membulat.. 

saya kongsikan 2 tips untuk memudahkan melempeng..
  1. letak minyak dalam adunan.. so tak payah la tiap kali nak letak adunan, tap kali tu jugak nak titiskan minyak..
  2. gunakan kuali 'saucepan'.. bukan brand Tefal pun takpe.. tapi kalau mak mertua dah tinggalkan kuali Tefal, rugi tak guna..(=
Bila dah siap lempeng tu, boleh la makan dengan kari kambing ..^_^


Thanks K.Jeni for inspiring :)

2 comments:

DrSinga said... Reply to comment

buat lah pelangi2...
:)

ciketon fazya said... Reply to comment

buat 1 kaler pun dapur dah comot.. batter tumpah atas hob dapur gas..