Pages

Saturday, April 23, 2011

Kek PEKIDA

Akhirnya jadi jugalah kek lapis asam manis setelah bebeapa kali kuar peti masuk peti sejuk lagi butter buat kek ni.. sebab nak buat kek lapis stamina kena tinggi ... klu rasa ngantuk atau malam jumaat lupakan ajelah nak mengadun kek..

Haha not so broadband uneven layer :p

Nantilah berlatih lagi ( klu rajin..huhu) seek for perfection.. klu tak terimalah seadanya kek lapis yang kejap tebal, kejap nipis.. sebenarnya kalau nak dapat lapisan yang betul2 rapi, adunan setiap lapisan tu beratnya kena sama.. mean kena timbang eh.. lagi satu sebab saya tak jumpa grinder, dah gigihlah saya menghancurkan biskut marie pakai tangan (tak berapan nak hancur la)..

Untuk satu adunan, saya buat yang bakar dan juga kukus... macam lipas kudung.. kejap nak tgk kukusan, kejap nak tengok oven.. Kalau dari segi keselesaan saya prefer oven.. mengukus tu ibaratnya macam pergi sauna lah..panas satu dapur!

Darker cake was cooked by baking and the fairer cake was cooked by steaming it

Macam rajin je kan saya? Haha sebenarnya saya nak kumpul putih telur nak buat macaron.. So kuning telur bolehlah dimanfaatkan dengan menghasilkan kek lapis atau buat custard filling macaron nanti..Memandangkan kuning telur tak boleh simpan lama, maka sebelum terjadi macaron, kek siap dulu yeh..

Kek lapis ni saya buat guna method butter cake.. Nanti kalau saya rajin (ya kalau rajin!), saya akan try method chiffon cake atau sponge cake method..

p/s : lagi satu kenapa saya bersungguh melapis sebab dah macam nak terhabiskan kek lapis sisik ikan beli kat MIHAS.. suami saya baru makan sikit.. so sebagai ganti saya buatkan sebuku kek...haha sweet kan saya.. ( munpel!)

4 comments:

AlFateh said... Reply to comment

nanti ada orang tak faham knapa name kek ni kek pekida hehe kalu tak berbondong2 ayahanda & abg long akan order utk mjlis anak buah diaorg
its '3 line' hehe

DrSinga said... Reply to comment

'kek gilti'
:)

ciketon fazya said... Reply to comment

@AlFateh tq comel..baby (munpel) tak jumpa tajuk semalam..

ciketon fazya said... Reply to comment

@DrSinga kena makan sikit2 dengan ukuran 2cm x 2cm x o.2cm je kalau taknak gilti..haha