Pages

Thursday, November 11, 2010

I heart shopping at Cold Storage..:)

Sebab kami selera antarabangsa, tempat shopping barang dapur paling disukai ialah Cold Storage {bininya yang suka, lakinya terpaksa suka}.. haha konon tulis jenama macam bagus kan..padahal pergi Cold Storage 8 bulan sekali je..haha

Tapi memandangkan kami kerap makan makanan berciri western dan mediteranean [ trust me, those kind of dishes suitable to working wife.. jimat masa sbb tak payah masak banyak jenis lauk ], ada certain bahan tak jual kat Kedai Acheh..


Contohnya macam thyme dan rosmaria ni.. Kalau resepi dari AFC atau Travel & Living Chanel tu, diorg {chef2 nya} siap tanam dalam pasu je herba2 ni..nak guna petik je dari pasu, tak payah basuh, terus masuk dalam dishes yang diorg masak..

Walaubagaimanapun sukanya pada Cold Storage tu tadi, tak dapat dilupakan cinta pertama iaitu Carrefour..haha...tetiba claim cinta pertama..tanpa disangka2 jumpa


Rosemary in a pot....maka tercapai hasrat nak jadi macam Jamie Oliver tahu..masa jumpa ni kat Carrefour tinggal dua pasu je... huh sanggup ke hulu ke hilir usung pasu takut org nak curi ambik beli pokok rosemary ni juga..dah hilang mood nak shopping lain sebab dah jumpa sepasu rosemary yang dimimpi2kan..

Rosemary ni, kalau masak dengan kambing panggang, peh Perdana Menteri lalu pun tak perasan..bininya mungkin perasan...bukan masak lebur2 sekali, guna daun ni semasa perap kambing tu..confirm hilang hamis kambing..

Huhu setakat ni pokok makanan yang ada kat rumah ialah pokok cili api dan rosemary ni lah.. harap2 lepas ni dapat la beli pokok lain lagi..in list macam banyak orchid vanilla lah, pokok pudina lah, pokok basil {selasih}..in plan semai sendiri ialah bawang, halia, kunyit dan cekur..haha infact benih tomato pun ada beli..tanah bakar dah beli, pasu dah beli, organic pestiside dah beli...tanamnya je tak lagi..tu excited bebenor jumpa pokok siap2 hidup..


Tapi kalau rempah2 macam ni, tak payah la sampai nak gi Cold Storage, kat kedia Acheh pun ada..sebab kat  sana rempah2 berharga oversea..{ gile hape ketumbar 150g harga RM6.90.. padahal beli kat kedai Acheh baru RM0.90)..nanges nak beli...

5 comments:

Psyche said... Reply to comment

aaaaaaa.....ciketon yang cantek menawannnnn... boleh kah kiranya kamu menyemaikan sedikit pokok rosemary itu dan sedekahkan kepada patik rakyat jelata ini......
pleeeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaseeeeeeeee.....

(adalah saya hanya menggunakan kaedah serbuk je selama ini... tak sedap sangat..)

ciketon fazya said... Reply to comment

haha i was thinking about it.. nak semai to several pasu supaya jadi banyak..

once jadi nnt i let u know eh.. meh tanam rosemary beramai2..hehe

[kite ada gak yang serbuk tu..haha masa tak jumpa yang fresh boleh la diguna pakai..haha ]

DrSinga said... Reply to comment

ntah berapa lamaaaa lah pokok tu tahan...
memandangkan 'working wife' yang akan lupa siram...

ciketon fazya said... Reply to comment

seminggu dua ni working wife menatang pokoknya bagai minyak yang penuh..

seminggu dua akan datang belum dpt dipastikan..haha

Psyche said... Reply to comment

yeay!!!!! big hugs!!