Pages

Tuesday, July 5, 2011

Resepi yang lebih susah dari macaron ; sambal kicap!

Tahu tak perasaan sekarang ni nak ape?
Haha nak suami tercinta tu tiap saat okeh..
Sekarang ni rasa nak makan tempeh* ngan sambal kicap..
Rasa tak sabar nak tunggu balik rumah petang karang nak goreng tempeh*
Ni semua sbb tengok entry ms.ossem nilah..hmmmmm
*haha memandangkan selalu saya bercita rasa Western, eja tempeh mesti macam mat saleh okeh..haha

Cite pasal sambal kicap, bagi masyarakat luar Johor, sambal kicap tu macam makanan dari bulan.. Bila kita makan pisang goreng cicah sambal kicap, tetiba ada buat muka pelik ..Haha kalau kat gerai tak yah la mintak, klu ada pun nasib-nasib.. nasib baik sedap, nasik tak baik kureng..

Resepi sambal kicap senang je oke..

Cili api lebih kurang segenggam
2-3 ulas bawang putih
3  sudu  gula 
1 1/2 cawan kicap
3 sudu teh perahan air limau nipis

Kalau ikut resepi mak saya, dia mesti akan tumbuk dalam lesung.. tapi sebab saya dok rumah kayu, kekadang debor nak sakan-sakan menumbuk-numbuk pakai lesung.. saya lebur je semua dalam blender, dan putar..

Kalau ikut resepi kawan saya, dia letak cuka.. Tekak saya alergik cuka, kang tak pasal batuk pastu off makan sambal kicap.. Penah jugak saya tengok kawan saya ni goreng dulu cili tu (pastikan tutup kuali kalau tak nak muka cacat akibat lantunan cili)  dan bawang putihnya, sbb dia kata hasilnya sambal tahan lebih lama dan kurang sket sengatan kepedasannya..

* adik bongsu kesayangan saya klu datang rumah terus google isi peti sejuk saya dan kata ' aku dah agak dah, mesti ada sambal kicap"

4 comments:

cure32 said... Reply to comment

hahahaha terus buat entry tuh! mmg terbayek.
*saye dpt nick name baru...tenkiuh!

ciketon fazya said... Reply to comment

@cure32
errr pit, sebenarnya nilah tu tak termasuk dalam frasa nick name tau..haha

kucingorengemok said... Reply to comment

apa ek nak kata...? o peti sejuk kita pun menjadikan sambal kicap antara isi wajibnya

ciketon fazya said... Reply to comment

@kucingorengemok

tu adalah persediaan bila kita cuma rajin masak sup je.. sambal kicap dah siap.... (dasar pemalas..kehkeh)