Pages

Sunday, July 10, 2011

Portuguese Egg Tart

Have you ever try KFC egg tart? Hehe talking about KFC,lately banyak plak video kuar pasal ayam tapak kasutlah, ayam perasa air basuh pingganlah n so on.. harap-harap kami tarpeliharalah daripada makan KFC sebegitu..

Tapi sejujurnya egg tart KFC memang sedap betul..tart telur KFC tu boleh la diklasifikasikan sebagai Portuguese Egg tart.. since egg tart ni seasonal dish kat KFC, so bila musim dah abes ni tak semua outlet jual egg tart.. So keteringinan melampau, tapi malas nak cari-cari KFC terdekat yg jual egg tart ni, maka cuba-cuba jaya di dapur pun dimulakan...


Saya tiada acuan tin untuk tart yang besar.. nak guna acuan cheese tar tu kecik sangat.. so saya bedal buat dalam ramekins..oh ya, ramekin kecil sikit tu adalah set  yang dibekalkan sekali jika beli blow torch yeh.. ada empat biji ramekins di dalamnya..tapi nak makan kena korek ngan sudu..huhu..Oh ya resepi egg tart ni saya ambil dari laman Rasa Malaysia...



Putih telurnya saya guna buat macaron..hehe kan saya tauke macaron..
*Saya segan nak claim macaron saya best in town, tapi bila customer saya msg cakap ' superb la macaron akak' saya terharu.. Yang baik dari Allah dik..macaron akak masih ada senget benget..hehe akak pun sama...:p

2 comments:

Mazura said... Reply to comment

1st time aku mkn egg tart kfc masa kat singapore. Guess what? Terus jatoh chenta ok!

sayangnye kt JB takde jual sobsobsob

ciketon fazya said... Reply to comment

@Mazura

aku mkn share ngan suami aku..bila dia gigit tart tu aku jeling je dengna harapan dia makan tak byk sgt..haha kedekut..