Pages

Sunday, August 21, 2011

Kunjung mengunjung


Serunding kelapa (Coconut floss), Sayur lodeh berpedal (giblets long bean and carrot in coconut gravy), sambal goreng (sweet spicy potato tempeh) ,ayam masak merah ( chicken in sweet spicy sauce), Rendang daging ( beef rendang *haha tanya google translate rendang= shady)..  tetiba kuih suji cuba enterframe..


Assemble on plate..hehe konon nak tiru lontong darat bumbung biru..:p

Untuk pertama kalinya sy mempraktikkan ngunjung or munjung..

Kalau kat kampung saya,tiap minggu dalam bulan ramadhan ada je org hntar lauk munjung esp area ada Javanese..kehkeh.. So non Javanese cam saya dapatlah tempias rezekinya kan..kebiasaan keluarga saya akan reply blik lauk on hari raya.

Disebabkan saya di perantauan, maka takde lah nak dapat lauk munjung or ngunjung ni kan..hehe perantauan sangat!..so kalau tekak kepingin kena masak sendiri eh.. * nak pengsan penat!*.. Saya berdebar-debar gak masak banyak, tp saya praktikkan tips rumah terbuka dulu..

Resepi lain-lain saya ingat2 je cara Ma saya masak..
Resepi serunding kelapa, saya tiru sini guna method 2

Update resepi
Rendang Daging
Bahan-bahan :
1 kg daging (tak kesah la batang pinang ke top side ke ape..untuk rendang saya suka yg ada kenyal2 sket)
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
7-9 biji cili api*
5 inci halia*
2 inci kunyit (saya subtitue ngan kunyit serbuk 2 sudu besar rata) *
2-3 batang serai*
2-3 sudu besar membumbung cili boh *
2-3 sudu biji ketumbar*
150ml santan
2 sudu besar susu pekat manis
2-3 sudu kerisik
garam secukup rasa
asam jawa/ asam keping ( saya subtitue ngan 2 sudu air jus lemon)
1-2 helai daun kunyit(boleh juga guna daun limau purut)

Cara-cara :
Daging dipotong nipis membelah urat (ini untuk memudahkan daging masak) dan dicuci
Kisar bahan bertanda *
Masukkan daging berserta bahan kisar kedalam periuk dan ditutup. Biar reneh sampai daging lembut.
Keringkan air dalam masakan sedikit dan masukkan santan
Masukkan susu pekat manis, biar masakan memekat sedikit.
Garam secukup rasa dan kemudian taburkan hirisan daun kunyit.
Masukkan air lemon dan matikan api.

Ayam masak merah
Bahan-bahan :
2 ekor ayam dipotong 8 (ikut suka nak potong berapa eh)
4 labu bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 inci halia *
6 sudu besar membumbung cili boh
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 susu besar membumbung susu pekat manis
garam secukup rasa
1 sudu besar air lemon

cara-cara :
Cuci daging dan digoreng seketika (dilumur garam dn kunyit)
Kisar bahan bertanda *
Tumis bahan * dengan minyak menggoreng ayam sampai garing( ni kalau orang wat health study mesti geleng-geleng kepala baca)
Masukkan cili boh, tumis lagi sampai terbit minyak
Masukkan sos cili, sos tomato dan kacau sket2..
Masukkan susu pekat ( depends ikut tahap kemanisan yang dikehendaki)
Masukkan garam dan masukkan ayam.
Gaul serata supaya sambal rata pada semua ayam
Masukkan air lemon dan gaul rata lagi.
Ok dah siap, makanlah apa lagi..hehe

Sayur lodeh ber pedal
Bahan-bahan :
Pedal dan organ dalaman ayam 2 ekor tadi direbus dengan halia
1 genggam  kacang panjang
1/2 kelopak kobis
2 batang lobak
2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 genggam udang kering*
1 inci lengkuas
150ml santan
150ml air

Cara-cara :
Potong sayur-sayuran ( potong kecil2 lagi bagus supaya tak perlu masak lama)
Kisar bahan-bahan *
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
Masukkan lengkuas
Masukkan santan dan air
Masukkan sayur lobak, diikut kobis dan kacang panjang. Masukkan juga pedal dan hati ayam
Gaul serata dan matikan api.

Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

kucingorengemok said... Reply to comment

apa verdictnya, puan? ingin nak try serunding letak² daging tu tapi tak reti bila nak cempaknya...

ciketon fazya said... Reply to comment

@kucingorengemok

kita rasa sedap serunding tu,
suami kita pun kata sedap sangat..hehe

tapi kita derhaka resepi part gula merah tu kita subtitue ngan brown sugar..lain2 kita ikut sepatuh-patuhnya..

agaknya guna gula merah/melaka lagi sedap kot..

awak wat dulu serunding daging.. nnt tepek resepi kita ikut..hehe