Butterscotch loaf
Doh roti
500g tepung + 1/3 cawan untuk dusting
1 paket yeast
4 tbs gula
1 tbs garam - ni boleh tambah sket lagi klu suka sbb roti saya ni rasa a bit tawar..hehe
30ml double cream/ susu full cream
1 biji telur
100 -120 ml air
2 tbs olive oil
butterscotch recipe
3 tbs gula
1/3 cp butter
20-30ml double cream
Untuk doh rotiDoh roti
500g tepung + 1/3 cawan untuk dusting
1 paket yeast
4 tbs gula
1 tbs garam - ni boleh tambah sket lagi klu suka sbb roti saya ni rasa a bit tawar..hehe
30ml double cream/ susu full cream
1 biji telur
100 -120 ml air
2 tbs olive oil
butterscotch recipe
3 tbs gula
1/3 cp butter
20-30ml double cream
Saya just mix all ingredient dalam mixer tapi make sure masa start adding bhn, garam dan yeast berada dikawasan berasingan untuk elak yeast mati..
Biarkan doh rehat dan naik sekali ganda, baru tumbuk dan biar rehat sekali lagi..
Lepas tu baru devide kepada doh2 kecil
Untuk butterscotch sauce
Buat camarel gula
bila gua dah cair masukkan butter, dan diikuti cream
Kacau sampai likat dan sejukkan.
Gulungkan doh dan masukkan dalam loaf pan..
Biarkan ia mengembang 80% dari muatan isi loyang.
Bakar 150 degree selama 15-20min - oven saya cpt pns.. resepi biasa 180 degree
Tunggu sejuk dan potong.. - Pakai serrated knife untuk potongan roti yg rata dan tak penyek.. :)
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments:
Post a Comment