Pages

Friday, December 12, 2008

My bonus is for my teeth..=(

Sekian lama saya tidak menjalani rawatan gigi since meninggalkan HUSM..untuk sekian kalinya saya pergi mencari dentist sbb gigi saya bermasalah..dari awal minggu saya berbincang dengan pegawai kewangan ofis saya bertanya ttg claim [ooo rawatan gigi gile mahal wooo]..tapi bila check2 balik setahun boleh claim RM200...hehe ok la dari takde langsung...huhu

Melalui info klinik yang disuggestkan [yup saya kan petugas hospital] akan dapat appointment lambat..so kerana tak tahan sgt saya berusaha mencari klinik-klinik gigi melalui internet..

Apela malang sebelum tu cari klinik sekitar Kajang Bangi..tapi kebanyakan klinik tutup [lebih tepat lagi tidak mengangkat telefon saya]..banyak kali juga saya try di agent carian google..at last bukak Yellow Pages..terjumpa satu klinik berhampiran umah di Putrajaya.. Listing dalam yellow pages Klinik Gigi Dr. Esmady [hehe Dr. Ismadi adalah doc mata...haha]

Saya : Hello saya Fazia, ni Klinik Dr. Esmady
Pembantu Klinik : Ya dulu klinik Dr. Esmady tapi sekarang dah tukar Dr. Izra...
Saya : Errr Dr. Izra ni doc klinik biasa ke doc gigi ek?
Pembantu klinik : Hehe ye doc gigi..mana la awak dapat nombor ni?
Saya : Saya cari kat internet..er boleh tak saya nak wat appointment tampal gigi?Tapi sebenarnya nak hari ni jugak boleh tak?
Pembantu klinik : Seeloknya by appointment tapi klu cik Fazia urgent boleh je..nak dtg pukul berapa?
Saya : Saya datang pukul 4 ke 5
Pembantu klinik : ok time tu kami bukak lagi..


Saya sampai klinik pukul 4.30..sebelum tu pergi ambik duit dulu sbb kawan2 kata treatment gigi mahal...Bila doc check dia kata gigi bongsu tu tumbuh senget..sbb tu ia mudah memerangkap makanan dan at the end menyebabkan ia mudah berlubang..Bak kata Doc. Izra...

" Saya rasa no use tampal sebab the problem akan berulang2 lagi terjadi..the best solution i could suggest is to pull out the teeth.."

Haaaaa...cabut..saya dah menbayangkan kesakitan dan RM RM RM RM...

"Ya the cost mahal sket sbb ni gigi special..sbb prosesnya agak lama sket kerana ia memerlukan sedikit pembedahan. So total cost RM500.00"


Ape2 jela doc...Telan ayaq liur jugak dgr...But sbb dah tak selesa dgn kesakitan ni..saya bersetuju saja n the appointment adalah pada Jumaat : 19/12/08 akan datang.. Menurut Doc Izra gigi belah kanan pun akan facing same condition cam gigi kiri ni..tapi since skang takde masalah lagi so biar dulu..aku plan nak gi klinik UKM saja untuk gigi kanan ni sbb costing tu rasa tak mampu...huhuhuhu.....

Tapi pada hari semalam saya buat juga 2 tampalan gigi yang berharga RM45.00 dan RM55.00...so total RM100.00 [huhu mmg mahal la cost gigi ni..saya akan menjaga gigi dgn lebih efficient pas ni...hehehe]

Agak berdebar2 jugak nak cabut gigi ni..tp menurut Doc Izra akan diberi MC selama 4 hari..n tahap kesakitan bergantung kepada ketahanan badan seseorg...

Disini juga saya nak memujuk seseorg untuk menemankan saya pergi rawatan gigi tu..sbb saya nak minta tolong untuk mengambil gambar sepanjang proses itu...errrr boleh tak encik A????^_^

14 comments:

ElizSue said... Reply to comment

ee..mahalnya cabut geraham bungsu tu? mcm x logik lak harganyer sbb i used to faced the same problem..gigi bungsu atas sebelah kanan tumbuh ke arah pp n sisa makanan selalu tersangkut so dier berlubang n sgt sakit smpi telinga..

i went to Dr. Azman's clinic here at Batu Pahat (msg me to know the direct location). He pulled out the tooth without surgery, gave me some medication PLUS tampal satu lagi gigi berlubang (gigi rapuh mmg senang berlubang, kata Dr. Azman)and it just cost me RM120!

walaupun klinik dier nmpk buruk, tp service dier mmg puas hati..sket2 Bismillah sket2 Bismillah..kiranya dier berjaya la meyakinkan aku yg mmg penakut nak jumpa dr gigi ni..hehe..

give it a try..sambil cabut gigi, leh manja2 ngan parent kan? huhu~

ciketon fazya said... Reply to comment

ala nak balik bp..nak g klinik doc Azman..cabut gigi 1 lagi...hehe
tapi kite dah tak thn nak tunggu..takpela cabut je..sbb kite dah tanya several people yang wat treatment area KL range harga tu reasonable...

But BP mmg plg best kan..kan...

ElizSue said... Reply to comment

yup yup..mmg la bp plg best..tp klu dah sakit gigi, mane leh thn lamer2, kan? klu semata2 nak kan harga RM120 tu, + duit tol + minyak dah serupa mcm wat kt kl jer..kan? so camner? dah baik?

ned's said... Reply to comment

eheh...klinik dr azman..yup..sgt murh n sgt baik dr nye..aku pn jenis tkut beb gi jmpe dr gigi..tp mak aku la suggest gi dr azman tu..sng jek kliniknye..dkt2 area umah eliza tu..nmpk buruk kliniknye tp service ok..pastu suke mengconfident kan org...cm adik aku gi..asik2 dia pngl sayang...asik2 pngil sayang..eheh..aku yg da beso ni nasib baik dia tak pnggil aku syg..eheh...klo kt area bangi ni,why not gi dentist kt sebelah guardian tu..ala..lupe plak seksyen bpe..tp yg penting deret2 cafe cat farish tu..seksyen 3 ke 4 ek?aku klo seksyen2 ni mmg fail..tringt mcm seksyen kanun keseksaan cmtu..adus..

ciketon fazya said... Reply to comment

Belum cabut lagi sbb tunggu gaji...heeee~~~
Cafe kat farish tu kat mane?aku tak penah gi lagi la..klu dari roundabout bangi tu ambik lorong mana????

cure32 said... Reply to comment

eton ...
ko dok mane eh?
smlm lalu gi bdr baru bangi,
time nk kuar ke highway termasuk sg.ramal la.ade nyah tgh on d fon kat public fon tuh.ade hati die lambai tangan kat aku?haih org bangi~
muahahaha .eh aku saje citer je ni.

gudluk ngan gigi ko~

ciketon fazya said... Reply to comment

aku dok putrajaya...kat P9..
ape correlation aku ngan nyah tu cik epit????
i tulen bang....muahahahaha

ned's said... Reply to comment

hehe..ko da cabut gg da...congrats2..hmm,tak sdp sgt la cafe cat farish tu.biasa jek.mhl plak tu.sdp lg aku mkn chicken chop kt daddy's village depan umh aku ni ha..my lovely hometown..yeah!!!hmmm,bangi ni byk roundabout.penin gk aku.smpai skang ni pn aku tak hafal2 lg seksyen kt bangi ni.mcm kt putrajaya gk la.presint2 ni mmg tak igt.fail gile aku.ko klo dr ukm,ada roundabout kn?wat pukul 9,then trus jek,1st trafic lite,turn right,then nmpk petronas,after petronas ada simpang,ko turn right,nnti nmpk la guardian,then sebelah guardian tu ada la klinik gg.klo ko straight jek after guardian tu ko akan nmpk kafe kawan klo tak silap aku la nma kedainya (ni laki ezzah aziz fawzy pnye),then trus lg,kafe cat farish plak..kopicat..weh,ko kt putrajaya?keje mne wei?huhu..meh la kuar dgn aku wei..boring la duk ukm tu...nk blk bp sesama pn bole jek.aku slalu gk blk bp.boring drive sorg2.ngantuk.ala,tp ko mesti asik nk dating jek dgn en A..:p mne nk kuar dgn kwn mu ini..~wuuu~

Dentist and Me said... Reply to comment

Hai lu all ...

cabut gigi bungsu bawah beda ngan cabut gigi bungsu atas.

Setau wa klinik Dr Izra (dulu Klinik Dr Esmady) regenya RM50 sahaja untuk gigi bungsu atas. Kalau bawah RM120-RM500. Bergantung susah senangnya.

Ada kalanya gigi lain pon kena bedah gak, esp bila gigi patah. Ha kalau kes cenggini, kena buat separa bedah, regenya RM120-RM150

Tapi khanz lu all, rege ni setaun nan lalu. Terkini wa benar benar korang arip. Maap ye tuan tuan dan puan puan sekalian

Notabena : Wa tau sebab wa pernah buat kat situ, wa kata kat lu

Daaaaaa

ciketon fazya said... Reply to comment

Ned: hehe klu weekend aku ada keja part time kat kedai makcik aku kat bangi...kedai rambut deret2 depan pkns..

Dentist and Me : aah..pada posting terbaru ada pic pricing..hehe cabut gigi bongsu bawah..n gigi tu dah rapuh..so kena small operation..

ned's said... Reply to comment

wah..yeke?bole le aku gi jmpe n lepak dgn ko kt sna ek...huhu..boring la beb..bole yek?call le aku time ko kt bangi..ke ko segan dgn aku?eheh...nyampahnye..weh,dpn pkns?yg kedai berderet2 tu kn?kt belah mne?dkt dgn restoran asam pds ke?

ciketon fazya said... Reply to comment

saya kan pemalu...hahahahaha
aah deret2 asam pedas tapi blok kedai yang lain..atau paling tepat dekat2 Hassan Kafe..

ned's said... Reply to comment

blah la..pemalu konon..huh..owh..ok2..klo le ko terasa nk jmpe aku ni time ko kt tmpt makcik ko tu,calling2 le aku...klo aku free n tak blk bp..ble la kite berpoya2..aku ni weekend sbb da thp boring sgt smpai blk bp..smpai da tak kisah da duit mengalir kuar cm air byr tol dgn mnyk keta..~wuu~

Anonymous said... Reply to comment

salam, nk tnye clinic dr azman kt BP tu dekat jalan ape ye. dia ada buat service pasang braces x? trima kasih [sedang mencari orthodontist kt BP]