Pages

Thursday, August 19, 2010

Manggis

Kita kerja dengan tempat yang nak cari penanda awal kanser...
Tapi lum belek lagi baru kumpul je...

Bila sebut kanser, padanan paling popular ialah ANTIOKSIDAN
Antioksidan kerja melindung sel dari ancaman radikal bebas
Apa pulak radikal bebas???
Radikal bebas tu ialah atom yang elektronnya tak cukup 8.. maka ia tidak stabil..
So nak menstabilkan diri, ia akan curi elektron dalam sel..
Sel yang dah dicuri akan terubah struktur DNAnya jadi sel mutan..
Pendedahan berpanjangan boleh membangunkan pelbagai penyakit..

Antioksidan ada banyak dalam daily food esp sayuran dan buahan segar..
Dah dibotolkan pon ada pelbagai..
Dari berry lah.. dari carrot lah..dari manggis la..
Brand pun macam2... iklan jangan cerita...
Last2 malas pilih makan je manggis...

Perbualan suami isteri

Suami : Faz minum ni.. antioksidan ni..
Isteri : Bang, kan manggis tu murah je.. bersepah-sepah orang jual kat tepi jalan.. kat Sungai Buah tu melambak2.. Kenapa la nak beli jus mahal2 eh.. padahal boleh je kot pas makan buah manggis telan plak kulitnya..
Suami : Aah kan..
Isteri : I rasa i tau kena jus manggis oversea mahal...
Suami : Kenapa?
Isteri : [Tengok entry dia ni ].. I rasa kalau produce kat M'sia patut murah je kan?
Suami : Agaknya.. u kan budak sains kenapa tak buat?..u kalau i tak ingatkan makan makanan berkhasiat mmg selalu tak buat kan?
Isteri : yela.. yela...

Agaknya boleh ke blend kulit manggis gitu je? or keringkan dulu?... ape2 pun benda yang tak diketahui kena wat toxicology test di makmal bioserasi dulu kan...hehe tak gitu kawan kuasa 10?

Oh ye.. saya juga ada kawan maya Kulit Manggis...memang banyak kelebihan macam kulit manggis..:)

p/s: taknak kawan blogger ni.. asyik fail upload photo..nape ntah.. sabar... STEADY ETON!!!

0 comments: