500g tepung gndum
11g yis
100 ml + 40ml air
30 ml cream (blh replace dgn full cream milk)
3 1/2 tbs molasses (blh replace ngan white sugar)
2 tbs olive oil
1 1/2tsp garam
3 tbs bijan putih
3 tbs bijan hitam
Bancuh yis dgn 40 ml air suam
masuk tepung dlm mixing bowl
buat telaga tgh tepung. Masukkan molasses garam cream olive oildan bancuhan yis
mix semua sambil masukkan air perlahan2.
Biarkan mix sampai permukaan doh licin
rehatkan doh seketika sehingga naik sekali ganda
serata udara kepada seluruh doh. Biarkan seketika.
Bahagian doh kepada potion 50g dan dibentukkan seperti donut. Rehatkan lagi doh yg dh dibentuk.
Sementara doh rehat, panaskan air mendidih dan toast bijan
bila doh bagel dh kembang, celupkan dlm boil water dan coat dgn toasted bijan
bakar pd suhu 150-180c selama 15-20min
sedia dihidang bersama stew atau kari
resepi stew
3 ekor puyuh dipotong 2
4biji tomato
3 biji lada merah
1 biji +1 biji bawang holand
2 ulas bwg putih
1 tbs ground cumin
1 tbs ground coriander
2 helai daun salam
tepung gandum
2biji kentang
1 biji carrot
cuci bersih burung puyuh
didihkan air dan celur tomato yg di lorek kulitnya.keluarkan tomato dan buang kulitnya.masukkan dlm blender bersama lada, sebiji bwg,bwg putih, cumin dan coriander.
coatkan puyuh dgn tepung gandum
pnaskan periuk dan brown kan puyuh.ketepikan puyuh
tumis bawang holand yg dihiris. Masukkan bhn blend dan daun salam
Masukkan kentang dan carrot yg dipotong baji.
Masukkan puyuh dan stok ayam (air pun blh) sehingga menutupi
biarkan renih sehingga puyuh carrot dan kentang empuk..
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments:
Post a Comment