Resepi rempah sate
3biji bawang besar
4ulas bawang putih
3inci halia
5 tbs ketumbar
2 tbs jintan putih
4 tbs lada boh
2 tbs sos tiram
1 tbs lada hitam tumbuk
3 tbs minyak
Garam * sikit je
Gula * ni byk
Bila dah blend semuanya..dh marinate pun atas daging dan ayam baru perasan saya miss nk blend serai..dan serai pun ada 2 btg je...so last resort serai tu guna masa nak sprinkle minyak dan kicap manis masa membakar je...hihi selesai masalah...:)
Oh masa dah gaulkan rempah ni pada daging dan ayam,jangan lupa taburkan gula pada perapan.. Gula tu berfungsi as tenderizer to the meat..*gula juga boleh menyebabkan daging mudah caremelize dan membentuk karbon..jgn leka time bakar nnt sate hangus, rugi je hihi*
~Resepi rempah ni saya guna 400g daging dan 500g ayam
Published with Blogger-droid v1.7.4
5 comments:
wow nyums, rajinnyalah, kalau kaktina beli ke kat kajang, tak kuasa nak bakar2 ni semua
Eton, can I be your daughter? hahaha. masak sedappp je.
@Tina Othman
k.tina, sbnrnya nk klu takat mkn berdua baik beli je...hihihi
@Psyche
kp,in that case i will become lana's grandma....hihihi
Post a Comment