Pages

Wednesday, March 30, 2011

Wordless Wednesday #1

Always my Baby..
(walaupun suka kecek curi ikan bakar Mama)

Wednesday, March 23, 2011

SPM

Hari ni budak2 SPM 2010 ambik result..
Kalau fb frenlist kawan ngan budak ambik SPM mesti penuh dengan status berapa A , berapa A..

Zaman saya pakai aggregate..thn terakhir pakai aggregate...
(haha kalau pakai ABC memang semua huruf ada kot)
phewwwww! seb baik hahahahaha...
Dulu ambik result kat matrikulasi..
( x feel langsung konon2 nak excited kat sekolah)
HEP matrikulasi masa tu tak bagi balik ambik result..

Saya dulu dapat aggregate 14 ( terus bagi alasan result BM teruk { budget subjek lain ok ke?})
Suami saya kata dia tere sket..aggregate 13...

Kepada adik-adik SPM 2010
Tahniah
Perjalanan baru bermula... :)

To yang dah celebrate honeymoon year tahun lepas,
Pi la join 'cheers & tear' kakak abang senior buat semangat akhir tahun nnt..^_^

Tuesday, March 22, 2011

Alphabeth : E

Eggs ( telur sebanyak ni nak buat kek lapis basah..memang takleh makan selalu okeh)






Enggagement ( 8th March 2009)

Eyes (she or he { i forgot to check} wearing contact lens? )



Eat ( lifetime hobby ..haha)

Evening (date..huhu)


Engine ( he found her inside..luckily nothing happen..phew!)

Monday, March 21, 2011

Jalan-jalan Gold Coast

Sebab merajuk asyik tak dapat tengok belon udara panas, kitorang terus pergi Gold Coast... Haha bukan la kat Australia.. kat Sepang pun ada Gold Coast.. :p

Pesta Air Selangor 2011 @ Bagan Lalang

Tak pa

Booth Jab. Alam Sekitar

Booth Lembaga Urus Air Selangor (invertebrate still my forte..hehe)

Booth Tourism Selangor

Orang karaoke2 ambik hadiah

Mereka yang tiada tripod tu

Buat istana pasir

Haha tipu je... tapi adik ni buat betul2..

Benda-benda lain biasa je.. biasa mean booth orang jual2 makanan..booth orang jual air.. booth jual tudung.. yang paling menarik pun banner KFC je..


Ok pastu boleh la layan clip poco-poco neh..


Saturday, March 19, 2011

Misi menyelamat

Sementara masih ada mood memasak ni memang update pun tentang makananlah.. kalau malas, korang tak pape pun.. suami sendiri je yang kelaparan karang.. oh tak sampai hati..kesian kat Chomel (haha munpel!)

Oleh kerana mulberry tu masih banyak lagi, so sayanglah kan kalau dibiarkan benyek secara semula jadi kan.. so ape kata kita transform jadi produk hiliran..mat saleh sebut 'end product' lah..

Meh buat jem mulberry di rumah...

pergi petik mulberry di taman astakona seberapa banyak yang dikehendaki..

Mulberry tgh nak dimasak

Basuh dan masukkan dalam saucepan.. letak sikit gula untuk membantu proses caramelize sahaja..tak perlu banyak2 sbb mulberry tu dah ada gulanya sendiri dan tak payah letak air juga sebab mulberry tu akan mengeluarkan airnya sendiri kerana tindakan osmosis ; kepekatan luar sel lebih tinggi dalam sel (haha tukang masak kena menunjukkan skil pegawai sains..ntah ape kena mengena ntah!)

Biarkan ia masak sampai cecair tu likat.. bila dah rasa2 macam sesuai je sapu kat roti, boleh la angkat jem buatan sendiri tu..

Jem Mulberry

Jem ni takde pewarna tiruan langsung.. semuanya Allah bagi.. so selamatlah mulberry ni dari benyek secara semula jadi.. Dah siap boleh la makan ngan lebihan pastry shell buat cheese tart kelmarin.. (haha malangnya pastry shell tinggal ngam2 dua je.. dah berebut laki bini :p )

Maknanya untuk menyelamatkan jem ni kena la buat pastry shell plak...

Hopefully lepas ni saya rajin untuk tanam sendiri pokok mulberry.. Kalau rasa nak kecek pokok tunggu sampai terbukti pokok mulberry sendiri hidup baru akan diwar-warkan ke dalam blog okeh..

Friday, March 18, 2011

Alphabeth : D?

Haha suddenly the cooking activity seem according to alphabetical order

The alphabeth is ; D for Dulche de leche

What is Dulche de leche.. just ask google.. they will list you out the answer..article from  wikipedia

Sweetened condensed milk.. susah nak cari.. krimer banyak la ( dan sebenarnya 2 tin ni suami comel beli untuk buat air teh dia.. haha dah guna dulu terus panggil suami comel..nnt i ganti balik)

 The concept can be simplify as double boil.. tapi sbb susu pun dah dalam tin, tinggal rebus rendam aje..

 Ada 2 tin..so satu diangkat masa lepas 2 jam 'dimasak' manakala satu lagi selepas 3 jam

Hasil akhir.. gelabah2 bukak nak tgk hasil dan nak makan... rupanya kat rumah ni macam tak nampak biskut.. so ada lebihan pastry tart tu bolehlah layan...

So sekarang ialah masa untuk google plak apa resepi yang boleh dibuat dengan adanya dulche de leche ni..

Nota tambahan : kalau korang ada pressure cooker masa masakan boleh jadi lebih singkat..tapi air dalam periuk perlu dipastikan cukup menenggelamkan tin tu.. kalau periuk kering kang tak pasal..

Only C can, M maybe not

Ni entry iklan.. ambik berkat hari jumaat, so buat entry pasal perniagaan sendiri yang suam2 kuku berjaya..

Oh sebenarnya bukanlah iklan, ia macam ralat.. ia macam pemberitahuan..

Untuk tempahan sekarang ni yang boleh
  1. Cake & cupcake
  2. Cheese tart
  3. Chocolate
Tiba2 macam subjek entry C semalam..

Yang tak boleh tempah
  1. Macaron (KOG sbb tu sampai skang macs awak takde berita)
  2. Marshmallow
Apesal? sebab M ke? (M juga untuk malas)

Sebab Mixer terbakor... nanti kewujudan mixer baru akan diberitahu kelak..

Thursday, March 17, 2011

Alphabeth : C

Car (Evo..:p )

Cats ('anak2' ma ayah saya yg lain)

Cake ( kek ayah saya yg lapis halus2)

Cake ( baked during reunion 'sahabat' at Dengkil)

Cut ( the Alunan Kasih cross section)

Cili (one of pokok di halaman kami )

Crab (suami saya yang snap ni..saya kena attend team building *yawn*)

Cabut gigi (sebatang RM500..*nanges* )

Chocolate (my 1st attempt)

Chocolatier class ( class will be inform once ready )

Cinta (auuuw..munpel..KOG yang perasan.. eh abg mana gambar kite ni eh?)

Cincin ( dia tak pernah lupa pakai cincin ni.. *heart u yang*)

Curry

Choc Cluster

Croissant

Cheese tart ( haha baru pos semalam)

Kebetulan

 Milk Chocolate Cheese Tart

Mulberry Cheese Tart

Bukan selalu mood buat cheese tart datang.. 

Kebetulan K.Aida ( my colleague) tempah nak bawak untuk kakak dia di T'ganu ( oh cheese tart jauhnya kamu terbang.. saya ntah bila boleh pergi lagi )

Kebetulan lagi Makde datang rumah hantarkan semangkuk mulberry segar sebab dia tau saya suka.. { tsk..tsk..tsk.. terharu }

Sambil tengah tekan2 pastry dalam acuan suami saya tanya..
"U ada buat lebih tak Faz? "

" Mestilah ada..takkan i lupakan u"
 Isteri sengih ngada2..:p

Ok masa untuk tido..

Wednesday, March 16, 2011

Alphabeth : B

Baby Alissa

Baby Eiman

Baby Auni

 Baby munpel (haha ambik gambar macam teenagers bulat2 kan mata ambik gambar dari atas..nyampah!)

Baca buku ( i won giveaway tru this pic..(= )

Baking ( tetiba sekarang suka buat)

Blogging ( like so much!)

Beaching (hello pronounce carefully)

Bubur (makanan si demam)

Bahulu gulung (ini homemade yeh)

Briyani

Buah-buahan (hasil menuai di Janda Baik)