Hujung adalah hari eksperimen.. Kalau minggu lepas kami eksperimen buat open house, minggu ni eksperimen open house dah dihentikan sebab raya dah abes.. Hari ni eksperimen berkisar makanan dibuat sendiri di rumah..homemade la..
Ni anatomi dalam buah ini apabila dilakukan cross
Air jus markisa.. letak gula sket..letak ais sket... huuuu rasa terharu ngan kesedapan air markisa...terus rasa nak jadi pembekal markisa kat Dengkil...
Selain tu rasa nak juga jadi penjual jagung berondong kat pasar malam..jagung berondong???? bahasa indonesia untuk pop corn..hoh tak percaya??? pergi google sekarang [haha tau pun sebab baru google]
* kredit pic from jintanmanis.com.
Ni hasil akhir.. pesanan kesihatan, kurangkan gula dalam makanan.. so sedikit gula cukuplah.. [errr tapi macam tak sikit je???].. Sekarang jagung berondong sudah sedia di makan.. hooo tiba-tiba terasa GSC jual terlalu mahal.. kalau banyak macam ni harganya RM6.00 sedangkan kosnya baru RM0.60..wah 10 kali ganda tahu...dah lepas ni nak tengok wayang bawa jagung berondong sendiri...
Nak resepi jagung berondong??
minyak + mentega (meliputi dasar periuk)
jagung ( dimasukkan menutup dasar periuk)
garam (kalau nak karamel takyah garam, tapi kalau suka masin2 letak lah)
masak dengan api perlahan.. tutup periuk sebab kalau tak tutup, orang lain buat dapat sebakul, anda dapat semangkuk je.. jagung tu kan melompat2..
dalam periuk lain
2 sudu mentega
2 sudu gula
1 sudu madu
panaskan gula sampai perang, masukkan metega, letak madu, masukkan bertih.. gaul cepat... masuk
p/s: abang balik cepat..kata nak gi pasar malam Kota Warisan
2 comments:
mari berbondong-bondong makan jagung berondong...
iya dong..:)
Post a Comment