Pages

Sunday, October 31, 2010

Tampil sempurna dibalik ketaksempurnaan

Sebenarnya kadang2 makanan tu bukan lah sempurna rupanya.. tapi bila diambil dari angle yang berbeza, impression hodoh tu beralih kepada rasa sempurna yang melampau... {haha poyo!}

Siakap 3 rasa
siakap 3 rasa :p
Dalam satu email group yang saya join, penah ada kawan2 dalam group tu pergi join kursus 'food photography'.. mereka cerita, kadang-kadang gambar makanan dalam majalah tu bukan lah makanan yang sebenar.. contohnya kalau diorang shoot gambar ice cream, bahan sebenarnya bukanlah ice cream tapi guna bahan yang boleh nampak macam ice cream contohnya mash potato.. yela, kalau lambat dpt gambar cantik jenuh nak tukar ice cream asyik cair je kan...

Tu ok lagi.. ada tahap katanya menggunakan minyak moto untuk beri effect dramatik pun ada... food photography ni motifnya bila kita tengok gambar je, terus rasa nak makan.. kalau tengok gambar terus nak order..:)

my homemade vadei
vadei yang di snap secara bokeh
Selain daripada menggunakan bahan lain untuk menggantikan makanan tu sendiri, teknik fotografi tu sendiri memberi impact yang besar... Saya bukan orang terbaik untuk menceritakan teknik  fotografi sebab saya sangat kurang ilmu dan kamera saya cikai2 je.. tapi menurut pemerhatian saya, pengambilan gambar secara bokeh tu popular sekali...

Sekarang saya mencuba fully utilized kamera saya tu, banyak berlatih sebelum benar2 bersedia beralih ke DSLR.. { sebenarnya saya tak mampu nak beli kamera mahal lagi..hehe }

Bak kata Saiful Nang, the best camera is our own eyes..

Okeh saya kena gi masak sekarang.... daaaaaaaaa ^_^

p/s: kesempurnaan boleh ditemui kalau kita tau sudutnya..:)

4 comments:

kucingorengemok said... Reply to comment

kamera mahal itu boleh dibeli secara ansuran (interest free) dgn bayaran 2-3 ratus selama 12 bulan... kawan kita buat, kita tak

ciketon fazya said... Reply to comment

takpelah..
kite takde plastik boleh swap tu..hehe

DrSinga said... Reply to comment

cik ikan siakap tu kata..
'nak pinggan besar sikit lah Ciketon!!!'

:)

ciketon fazya said... Reply to comment

ciketon kata : kalau malas lap habuk pinggan lonjong dari almari la ikan..