Pages

Sunday, October 31, 2010

Kami penagih Safron kah?

Kalau hari tu meluap2 rasa nak makan kat Restoran Saba sebab orang berpusu-pusu ke sana... Tapi kali ni kami pulang ke pangkal jalan makan kat Restoran Ariana.. restoran ni sebenarnya restoran Iran.. (huh majalah2 semua tulisan Parsi..tengok gambar aje lah jadinya)


Dulu saya order koobideh kebab with safron rice... sedap!! atas dasar tu dah beberapa kedai middle eastern kitorg pergi, suami saya semangat2 order kebab..tapi semua kalah ngan rasa kebab Ariana.. This time dia order koobideh kebab tu, saya plak order Sultani Kebab ( contains Koobideh + Barg).. Koobideh kebab ni ialah asal dari kambing, barg pula daging lembu yang dihiris nipis..


Kebab2 ni kami makan ngan nasi safron.. sebenarnya boleh makan ngan roti arab..tapi kami perut melayu lagi.. kena pekena nasik jugak...nasi safron ni sedap sangat2...sangat2... rasanya ringan aje, tapi sedapnya sampai sebiji nasi pun rasa sayang nak dibazirkan.. terus otw balik Dengkil rasa nak beli safron...

Ini menu yang ada kat Ariana.. ampun la kalau kualiti gambar ni macam tak berapa nak terang... almaklum, kamera telefon dah 3 tahun..hehe


Huuuu tapi safron tu mahal tau.. 1 gram = RM50... ada yang kata harga safron ni turun naik ikut harga emas..tak sure la ikut harga emas 916 ke atau emas sepuluh.. tapi takpelah teringin, tutup mata je beli...tapi hari ni gembira sebab dah jumpa safron kat kedai runcit barang Arab..tapi tak pasti beratnya berapa..


Nanti once dah cukup kekuatan nak memasak guna safron ni akan dimaklumkan kemudian...:)

4 comments:

mangosteenskin said... Reply to comment

:) memanglah, safron adalah rempah-ratus yang termahal di dunia. bukan senang nak dapatkan safron ni. jadi yang dalam peket merah ni berapa harganya?

mangosteenskin said... Reply to comment

haha ok dah nampak harga.

ciketon fazya said... Reply to comment

haha nampak pun.. :)
yng ni plg murah..nnt dah tau cara masak baru boleh beli byk2... haha ye ye aje..:p

DrSinga said... Reply to comment

tahap ketagihan sama dengan kas-kas kah??