Pages

Wednesday, October 20, 2010

Meow jumpa cicak tokek??

Tahukah anda saya mengarang seharian supaya dapat ayat yang betul menerangkan apa kerja saya sekarang.. last2 orang tak faham pastu saya make the explaination short n sweet saying "saya buat cancer research!"... Tahukah apa natijah dari jawapan sebegitu?? Orang tanya saya balik " Betul ke cicak tokek boleh ubat kanser ngan HIV?"...haihhh pening haku...

Balik2 terus google pasal cicak tokek.. ok bahasa pakar zoologi untuk cicak tokek ni ialah Gecko.. Orang kata ada cicak ni dijumpai di Sabah seberat 64kg.. dan harga jualan ialah RM64m... m tahu!!!! bukan meter tapi million..ok kalau tulis dalam bentuk angka RM64,000,000.00....korang google la sendiri taip aje cicak tokek 64kg  kat google image tu keluarlah gambar cicak tompok2...

Begitu banyak sekali informasi penjagaan cicak tokek, menurut suami saya yang pernah juga ditanya " tau tak sapa2 jual cicak tokek??" punya la paranoia orang yang ada bela cicak ni, sampai ada yang hire pak guard takut orang curi cicaknya... Maklumlah lepas jual cicak jadi jutawan kan... tapi yang jadi jutawan lepas jual cicak tokek tu takde pun nak offer bagi funding wat research... ape la salahnya pinjam sejuta dua buat research pastu ambik la untung lepas pattern ubat..

Tiba2 satu petang yang hening anakanda meow membuat satu kejutan...

Mama, Baba kite dapat cicak tokek.. duit jual beli whiskas banyak2 yeh
 Haha tiada gunanya Baby, cicak tokek yang diingini itu masih hidup okeh..

p/s : tu bukan cicak tokek

p/s/s : miza, kalau kite tangkap cicak gecko masa buat fieldwork entomologi dulu, tak yah susah2 ambik exam ptd erk?

p/s/s/s : saya bukan reluctant to complementary alternative medicine (CAM), tapi kalau perubatan tu tak pasti lagi takut menyusahkan buah pinggang nak tapis toksinnya nnt... [unless dah disebut dalam Quran such as habatus sauda, zafaran dan madu ]

6 comments:

kucingorengemok said... Reply to comment

kucing yang soleh suka memberi hadiah pada tuannya...

Psyche said... Reply to comment

hahahahahaha. komen KOG memang kelassss gitu. I agree. hahaha.

ciketon fazya said... Reply to comment

KOG & KP : Baby memang soleh..dia rajin sekali menghadiahkan kami cicak 'tokek' ini.. malahan ketika dalam pelukan pun sanggup melompat untuk kejar cicak yang populasinya tinggi di rumah kami.. huhu

DrSinga said... Reply to comment

next time bawak balik katak ya wahai kucing soleh...

Naz said... Reply to comment

wahaha, very good dpt kucing camni kat umah :D

mama'ifwat said... Reply to comment

eton, lama tak landing on your blog! seriously beb, kenape la kita tak tangkap je time tu. banyak tu. pastu awet pakai ethyl acetate. kaye kita skrg eton! :p