sup cendawan berkrim |
baguette dilepa sapuan bawang putih |
Cubaan melupakan mood raya [ moody sebab rumah lum abes kemas, baju lum ambik, keta lum servis...huhu ]
Meh bagi resepi sup cendawan berkrim macam kat pizza hut tu
Bahan-bahan :
- 2 atau 3 ulas bawang merah
- 1 cawan cendawan butang
- 1 cawan cendawan shitake
- 1 cawan cendawan abalone
- 4 batang saleri
- 1 jug stok ayam
- garam untuk perasa
- 50g mentega
- 3 sudu besar tepung gandum
- 3/4 tin krim @ susu sejat
- Tumis bawang sampai wangi
- Masukkan semua cendawan ke dalam tumisan bawang
- Masukkan stok ayam dan saleri yang dipotong-potong
- Renehkan sampai mendidih
- Biarkan sejuk seketika. Setelah sejuk, kisar sampai semuanya hancur.
- Panaskan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau dengan kerap.
- Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam campuran tepung-mentega.
- Masukkan susu sejat. Kacau sebentar dan sedia untuk dihidang.
p/s : stok kuah carbonara saya ni sudah habis. Saya nak buat lagi InsyaAllah... Untuk senang jamu orang datang raya... [ huh sungguh tidak seperais kamu ini ] .. rupanya saya memang tidak betah lama berbahasa melayu bernahu betul..
6 comments:
wahh..saya baru berangan2 bersama adik saya utk mkn garlic bread with mushroom soup..french loaf dah beli siap2..pastu nmpak hidangan enak2 masakan emak depan mata waktu buka..terus angan2 tu dilupakan..ni dah nmpak resepi lak kt sini..harusla dicubai uollss!
sila cuba noks...
berbaloi2.. (sebab hasilnya memang banyak )
fuyohh klise tewww.. ehehe
huhu..mood sudah berlarian la en_me.. badan di opis jiwa di BP
korang berdua memang tekak mat saleh eh???
huhu sebenarnya kami tolak batu ngan kayu je..
maybe sbb western dish cepat disediakan dan tak guna banyak pinggan nak hidang lauk..hehe
(sila cari maksud tersirat dalam ayat diatas)
Post a Comment